geschiedenis-fiets

Geschiedenis van de fiets

Fietsen, in Nederland zijn we er gek op. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Het begon allemaal in 1771 met een experimentele loopfiets in Parijs. Maar pas in 1817 legde Karel van Baden voor het eerst 13 km af binnen een uur, dit ontketende een revolutie binnen de fieten wereld en de loopfiets werd steeds verbeterd.

In 1839 werd de eerste fiets gebouwd met een mechanische aandrijving en in 1842 werd de eerste fiets gebouwd geboren zoals wij hem nu ook kennen. Dit kunnen we toekennen aan Kirkpatrick Macmillan uit Glasgow.

In 1866 werd de fiets gepatenteerd in Amerika, maar de eerste fietsen werden massa geproduceerd in Frankrijk. Omdat de fietsen compleet van gietijzer waren en geen rubberen banden hadden waren ze niet echt comfortabel. Omdat er regelmatig delen los of kapot trilden noemde ze deze fietsen ook wel een “boneshaker”. De fietsen waren niet echt succesvol, maar met de komst van kogellagers en rubberen banden werden de fietsen mede dankzij de Frans-Duitse oorlog een rage.

Tot 1868 waren de pedalen allemaal bevestigd aan het wiel en door de fiets te voorzien van een ketting werd alles ineens veel gemakkelijker en konden er hogere snelheden bereikt worden (doordat er gebruik gemaakt werd van verschillende grote tandwielen).

In 1885 werden de eerste fietsen gebouwd die te vergelijken zijn met de moderne fietsen. De fietsen werden gebouwd door James Starley. En in 1888 kwam dunlop met luchtbanden voor de fiets, waardoor fietsen ineens een stuk comfortabeler werd.

In het volgende hoofdstuk zullen we de fietsen vanaf 1900 bespreken! Heb je vragen of opmerkingen stuur een mail naar info@defietsenexpert.com.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_fiets