Audi e-bike Woerthersee

Wetgeving elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden steeds sneller en daarnaast hoor je ze als automobilist niet. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer en om dit allemaal iets beter in banen te leiden is er besloten dat b.v. de snelheid van de fietsen aan banden gelegd gaat worden.

Wat zijn de regels met betrekking tot de Elektrische fiets?

  • Een elektrische fiets (e-bike) met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur (km/u) geldt volgens de Wegenverkeerswet als een normale fiets. Dat wil zeggen dat rijbewijs, kenteken, verzekering en helm niet nodig zijn.
  • Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. De fietser moet dus blijven meetrappen als hij rijdt.
  • Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. De fietser moet dus blijven meetrappen als hij rijdt.
  • Stopt de trapondersteuning niet na 25 km/u? Dan is de fiets volgens de wet een snorfiets of bromfiets. Om hierop te rijden is een brommerrijbewijs, een verzekering en een kenteken verplicht. Een helm is alleen verplicht voor bromfietsers. Of de fiets een snorfiets of bromfiets is, hangt af van de zogenaamde typegoedkeuring door de RDW. Je kunt dit navragen bij de fabrikant van de fiets of bij de RDW.

Speed Pedelec

Eén wat? Ja je leest het goed een speed pedelec! Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Daarom gelden er voor speed pedelecs andere regels dan voor ‘normale’ (elektrische) fietsen. Een helm, een kenteken en gedeeltelijk rijden over de weg is een must. Hierover later meer.

Bron: anwb.nl